nl

Kan ik een kaartlezer aansluiten op mijn smartphone

We krijgen meermaals per week de vraag "Kan ik een kaartlezer aansluiten op mijn smartphone". Het antwoord daarop is tweeledig.

Ja, je kan fysiek een kaartlezer aansluiten op je smartphone van Android of iPhone

Dit geldt zowel als je een kaartlezer zoekt voor je iPhone als voor je Android smartphone. In ons gamma vind je de ACR39 Pocketmate II USB-C. Dit is een kleine eID kaartlezer - ter grootte van een USB-stick - die je in de USB-C poort van je smartphone (Android of iPhone) steekt. Hiermee is dan ook enkel de vraag "Kan ik een kaartlezer aansluiten op mijn smartphone" beantwoord. Er is een maar...

ACR39 Pocketmate II USB-C
ACR39 Pocketmate II USB-C

Nee, je kan je eID-kaart niet gebruiken om in te loggen via je smartphone van Android of iPhone

Ondanks je fysiek een kaartlezer kunt aansluiten op je smartphone van Android of iPhone, kan je hem daarna helaas niet gebruiken om via je eID-kaart toegang te krijgen tot websites van de overheid zoals MyMinfin, MyPension, Tax-on-web... De reden zit hem in de benodigde software - de eID Middleware van de Belgische overheid - die ontbreekt voor smartphones van Android of iPhone. Simpel uitgelegd maakt de eID Middleware een koppeling tussen het besturingssysteem op je (je Android of iPhone smartphone in dit geval), je eID kaartlezer en je eID-kaart. Deze software van de overheid bestaat momenteel enkel voor de besturingssystemen Windows, MacOS en Linux. Zoals je ziet enkel gericht op klassieke computers en laptops. De overheid heeft (voorlopig) geen plannen om haar eID Middleware te voorzien voor de besturingssystemen van smartphones (Android en iOS).

Conclusie

Je kunt fysiek een kaartlezer aansluiten op je smartphone van Android of iPhone, maar je kunt deze Android of iPhone smartphone daarna niet gebruiken om met je eID-kaart toegang te krijgen tot de websites van bijvoorbeeld de overheid.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie