nl

Aanmelden met je eID kaart en een aangesloten eID kaartlezer

Wat heb je nodig om je aan te melden bij de online diensten met je identiteitskaart?

Om met je eID kaart en een eID kaartlezer toegang te krijgen tot de beveiligde online diensten van de overheid, je ziekenfonds... moet je je aanmelden. Om je aan te melden bij de online diensten met je identiteitskaart heb je een aantal belangrijke zaken nodig:

• Je geactiveerde eID kaart: je eID kaart wordt geactiveerd wanneer je hem persoonlijk in een speciale kaartlezer van een Belgisch gemeentehuis of Belgische ambassade in het buitenland activeert. Tijdens deze activatie worden de vereiste certificaten op de chip gezet. Tijdens dit proces kan je ook je persoonlijke pincode instellen. Woon je in het buitenland en kreeg je hem per post opgestuurd? Dan is je eID kaart nog niet geactiveerd en nog onbruikbaar.
  • Een geconnecteerde eID kaartlezer: stop je eID kaart met de chip naar boven en naar voren in de eID kaartlezer die met je computer verbonden is.
  • De eID software: dit is de gratis eID Middleware van de Belgische overheid. Deze software vormt de koppeling tussen je eID kaart, je eID kaartlezer en de beveiligde website waar je je wilt aanmelden. Op deze pagina leggen we de installatie volledig uit.
  • Je pincode: dit is een 4-cijferige code die je zelf ingesteld hebt tijdens de activatie. Ben je je pincode vergeten? Dan kan je een nieuwe instellen door middel van de PUK-code die je kreeg.

Hoe je aanmelden met je eID kaart en een aangesloten eID kaartlezer?

1. Steek je eID kaart in de eID kaartlezer met de chip naar boven en naar voren.

2. Surf naar de website of het online loket waar je je wilt aanmelden.

3. Klik op de tegel om je aan te melden met je eID kaartlezer.

Klik op de tegel om je aan te melden met je eID kaartlezer
Klik op de tegel om je aan te melden met je eID kaartlezer

4. Zorg ervoor dat je eID kaart in de eID kaartlezer zit en dat je eID kaartlezer aangesloten is. Klik vervolgens op aanmelden.

Klik op aanmelden om de authenticatie te starten.
Klik op aanmelden om de authenticatie te starten.

5. Selecteer het Authentication certificaat met jouw voor- en achternaam.

6. Geef de pincode van je eID kaart in.

Geef je persoonlijke pincode in.
Geef je persoonlijke pincode in.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie